Thorleif Haug Skifestival

Hauern er det klassiske skirennet som siden 1966 har gått gjennom Drammensmarka. Rennet er en hyllest til Thorleif Haug som vokste opp på Årkvisla og herjet med konkurrentene under OL i Chamonix i 1924. Han vant 5-mila i kollen seks ganger og opparbeidet seg en enorm popularitet i blant skientusiaster fram til han brått døde av lungebetennelse i 1934.

Thorleif Haug Skifestival er et samarbeidsprosjekt mellom idrettslagene Drafn, Drammen Strong, Sjåstad/Vestre Lier og Sturla, samt DNT Drammen og Omegn. Arrangementet gjennomføres med god hjelp fra Lier og Drammen kommune.

Historie

Thorleif Haug ble født 29. september 1894 i Vivelstad, en sidedal mellom Lier og Drammen. Da han var 6-7 år gammel flyttet familien til Årkvisla hvor faren overtok et lite gårdsbruk. Der ligger skogen tett innpå, og naturen er et eldorado for friluftsliv. Da Thorleif kunne ferdes i de store skoger, med fiskestang eller på ski, var han fullkomment lykkelig. Faren drev hjulmakerverksted ved siden av gårdsdriften, og laget også de første skiene til gutten. Kjøpeski fikk han først da han ble juniorløper. Han deltok flittig i hopprenn i Lier og Drammen, og hevdet seg i teten fra første stund. Thorleif hjalp ofte faren med tømmerhogst, og opparbeidet seg store krefter. Teknikken i skibakken og skisporet lærte han seg selv. Dessuten lærte han i unge år ett og annet ved å se på løperne som deltok i Drammensrennet, som gikk rett forbi bostedet hans på Årkvisla.Thorleif Haug gav skisporten alt. I mange år ofret han seg faktisk talt bare for norsk idrett. Han var konkurransemann som få, men ingen løpemaskin. Han søkte til de konkurranser der han visste det var hardest konkurranse. Han eksperimenterte med sine egne, hjemmelagde smørninger, og hjalp gjerne konkurrentene med det han kunne. Sine største bragder gjorde han i OL i Chamonix i 1924: Gull på 50 km, 18 km og kombinert samt bronse i hopp. Han tok 6 seire i Holmenkollens 50 km, 5 seire i kollens 17 km, Kongepokalen i Kollen tre ganger. Han hadde seire i NM i kombinert, langrenn over 30 og 17 km, 10 kongepokaler. Seire i Nordiska Spelen. Mange fylkes- og kretsmesterskap. Thorleif Haug opparbeidet seg en enorm popularitet, og har da også betydd mye for skisportens fremgang i Norge. Hans bortgang i desember 1934 kom som et sjokk på alle. Han hadde fylt 40 år like i forveien, men en akutt lungebetennelse satte punktum for en enestående person. 

Thorleif Haug Skifestival

Thorleif Haug var i sin aktive periode medlem av SBK Drafn. Ildskjeler i klubben startet i 1966 Thorleif Haugs Minneløp. Turrennet gikk da fra Geithus i Modum til Drammen med en sløyfe innom barndomshjemmet på Årkvisla. Noen år senere startet Drammen og Opland Turistforening opp Thorleif Haug Marsjen, som et turtilbud for skiløpere i alle aldre.  De to arrangementene gikk tradisjonelt i samme løype, men mens Minneløpet ble holdt i februar ventet man med Marsjen til mars/april i håp om mildere vær. De to arrangementene ble slått sammen i 2002 under paraplyorganisasjonen Thorleif Haug Skifestival etter noen år med nedgang både i deltakerantallet og i arrangørstaben, og i 2003 gikk for første gang både Minneløpet og Marsjen samtidig gjennom løypene i Drammensmarka. I 2008 ble det besluttet å flytte starten fra Geithus til Kanada for å sikre løpet også i vintre med lite snø, så løpet går nå fra Kanada i Lier til Spiralen i Drammen.  Fra 2009 blir tilbudet utvidet til å kunne inkludere yngre skiløpere og familier som ønsker å gå en noe kortere tur.  Disse kommer inn i løypa ved Eiksetra. I 2013 ble Minihauern gjennopptatt. Dette er et lite skirenn for barn som Drafn tidligere hadde arrangert i Drammen sentrum. Samme år startet vi også med hodelyktrennet "Natthauern". Seeding

Thorleif Haugs Minneløp er seedingrenn for Birken, Vasaloppet og Holmenkollmarsjen.